Kaj je demenca in kako se z njo spopasti?

Demenca je splošen izraz za izgubo spomina, jezika, reševanja problemov in drugih miselnih sposobnosti, ki so dovolj hude, da ovirajo vsakdanje življenje. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence.

Kako nam je poznana demenca?

Kaj je demenca? Vzroki, simptomi in diagnoza. Demenca je krovni izraz za izgubo spomina in drugih sposobnosti.

Demenca ni ena sama bolezen; to je splošen izraz – kot bolezen srca –, ki zajema širok spekter posebnih zdravstvenih stanj, vključno z Alzheimerjevo boleznijo . Motnje, združene pod splošnim pojmom »demenca«, so posledica nenormalnih možganskih sprememb. Te spremembe sprožijo upad miselnih sposobnosti, znanih tudi kot kognitivne sposobnosti, ki je dovolj resen, da ovira vsakodnevno življenje in neodvisno delovanje. Vplivajo tudi na vedenje, čustva in odnose. Tako kot pri simptomih ADHD.

Alzheimerjeva bolezen predstavlja 60-80% primerov. 

Vaskularna demenca , ki se pojavi zaradi mikroskopske krvavitve in zapore krvnih žil v možganih, je drugi najpogostejši vzrok demence. Tisti, ki doživljajo možganske spremembe več vrst demence hkrati, imajo mešano demenco. Obstaja veliko drugih stanj, ki lahko povzročijo simptome demence, vključno z nekaterimi, ki so reverzibilni, kot so težave s ščitnico in pomanjkanje vitaminov.

Demenca se pogosto nepravilno imenuje “senilnost” ali “senilna demenca”, kar odraža prej razširjeno, a napačno prepričanje, da je resen duševni upad običajen del staranja.

Katerih 10 simptomov je najpomembnejših?

Ugotovite, kakšna je tipična s starostjo povezana izguba spomina v primerjavi z zgodnjimi znaki Alzheimerjeve bolezni in drugih demenc.

Kakšni so lahko znaki pri demenci?

Znaki demence so lahko zelo različni. Primeri vključujejo težave z:

 • Kratkoročni spomin.
 • Sledenje torbici ali denarnici.
 • Plačevanje računov.
 • Načrtovanje in priprava obrokov.
 • Spominjanje sestankov.
 • Potovanje iz soseske.

Številna stanja so progresivna, kar pomeni, da se znaki demence pojavljajo počasi in se postopoma slabšajo. Če imate vi ali nekdo, ki ga poznate, težave s spominom ali druge spremembe v miselnih sposobnostih, jih ne prezrite. Kmalu obiščite zdravnika , da ugotovite vzrok. Strokovna ocena lahko odkrije ozdravljivo stanje. In tudi če simptomi kažejo na demenco, zgodnja diagnoza omogoča osebi, da kar najbolje izkoristi razpoložljiva zdravljenja, in daje priložnost za prostovoljno sodelovanje v kliničnih preskušanjih ali študijah . Zagotavlja tudi čas za načrtovanje prihodnosti.

Vzroki za nastanek demence?

Demenca je posledica poškodbe možganskih celic. Ta poškodba moti sposobnost možganskih celic, da komunicirajo med seboj. Ko možganske celice ne morejo normalno komunicirati, lahko to vpliva na mišljenje, vedenje in občutke. V možganih se podobno dogaja kot pri avtizmu.

Možgani imajo veliko različnih predelov, od katerih je vsak odgovoren za različne funkcije (na primer spomin, presojo in gibanje). Ko so celice v določeni regiji poškodovane, ta regija ne more normalno opravljati svojih funkcij.

Različne vrste demence so povezane z določenimi vrstami poškodb možganskih celic v določenih predelih možganov. Na primer, pri Alzheimerjevi bolezni visoke ravni določenih beljakovin znotraj in zunaj možganskih celic otežujejo, da možganske celice ostanejo zdrave in komunicirajo med seboj. Področje možganov, imenovano hipokampus, je središče učenja in spomina v možganih in možganske celice v tem predelu so pogosto prve poškodovane. Zato je izguba spomina pogosto eden najzgodnejših simptomov Alzheimerjeve bolezni.Čeprav je večina sprememb v možganih, ki povzročajo demenco, trajnih in se sčasoma poslabšajo, se lahko težave z mišljenjem in spominom, ki jih povzročajo naslednja stanja, izboljšajo, ko se stanje zdravi ali obravnava:

 • Depresija.
 • Stranski učinki zdravil.
 • Prekomerna uporaba alkohola.
 • Težave s ščitnico.
 • Pomanjkanje vitaminov

Z enim testom, s katerim bi ugotovili, ali ima nekdo demenco. Zdravniki diagnosticirajo Alzheimerjevo bolezen in druge vrste demence na podlagi natančne anamneze, fizičnega pregleda, laboratorijskih testov in značilnih sprememb v razmišljanju, vsakodnevnih funkcijah in vedenju, povezanih z vsako vrsto. Zdravniki lahko z visoko stopnjo gotovosti ugotovijo, da ima oseba demenco. Vendar je težje določiti točno vrsto demence, ker se lahko simptomi in možganske spremembe različnih demenc prekrivajo. V nekaterih primerih lahko zdravnik postavi diagnozo “demenca” in ne navede vrste. Če se to zgodi, boste morda morali obiskati specialista, kot je nevrolog, psihiater, psiholog ali geriater .

Kako poteka zdravljenje in oskrba demence?

Zdravljenje demence je odvisno od njenega vzroka. V primeru večine progresivnih demenc, vključno z Alzheimerjevo boleznijo, ni zdravila, vendar dve zdravljenji – adukanumab (Aduhelm™) in lekanemab (Leqembi™) – dokazujeta, da odstranitev beta-amiloida, enega od znakov Alzheimerjeve bolezni, iz zmanjša kognitivni in funkcionalni upad pri ljudeh z zgodnjo Alzheimerjevo boleznijo. Drugi lahko začasno upočasnijo poslabšanje simptomov demence in izboljšajo kakovost življenja tistih, ki živijo z Alzheimerjevo boleznijo, in njihovih negovalcev. Ista zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni,so med zdravili, ki se včasih predpisujejo za pomoč pri simptomih drugih vrst demence . Terapije brez zdravillahko ublaži tudi nekatere simptome demence. Fizioterapija pri teh stanjih nima nekakšnega vpliva.

Navsezadnje je pot do učinkovitih novih zdravljenj demence preko povečanega financiranja raziskav in večjega sodelovanja v kliničnih študijah. Trenutno so nujno potrebni prostovoljci za sodelovanje v kliničnih študijah in preskušanjihAlzheimerjeve bolezni in drugih demenc.

Kakšno je tveganje in preprečevanje demence?

Nove raziskave kažejo, da lahko nekaj storimo, da zmanjšamo tveganje za blago kognitivno okvaro in demenco.

Nekaterih dejavnikov tveganja za demenco, kot sta starost in genetika, ni mogoče spremeniti. Toda raziskovalci še naprej raziskujejo vpliv drugih dejavnikov tveganja na zdravje možganov in preprečevanje demence. Raziskava, o kateri so poročali na mednarodni konferenci Alzheimerjevega združenja leta 2019®, kaže, da lahko sprejemanje številnih izbir zdravega življenjskega sloga, vključno z zdravo prehrano, opustitvijo kajenja, redno vadbo in kognitivno stimulacijo, zmanjša tveganje za upad kognitivnih sposobnosti in demenco. Dovolj dobro je že, da se s tem stanjem sprijaznemo in poskrbimo za kakšno dobro sprostitev ( npr: masaža telesa ali kaj podobnega)