Računalniški zasloni skozi čas

Monitorji so se začeli razvijati vzporedno z računalniki, zaradi potreb računalnika in njihovih grafičnih sposobnosti. Razvili so se večah vrst, dimenzij, resolucij,… In se skozi čas čedalje bolj razvijajo, skupaj z računalniki.

Uporaba

Uporaba monitorjev je skorajda neizogibna. Uporabljajo se v beli tehniki, avtomobilih, prenosnih telefonih, računalništvu,… Obdajajo nas kamor pogledamo, nekateri se celo odzivajo na naš dotik. Razlikujejo pa se po uporabi, zato je pomembno kakšen monitor izberemo, saj nekateri preživijo za monitorjem tudi 8 ur. Imamo različne, kot so LCD monitorji, IPS monitorji,… Nato se razlikujejo po razmerjih stranic 4:3, 5:4, 16:10, 16:9 in 21:9, to so le najbolj pogosta razmerja, ostalih pa je še veliko. Upoštevati morate tudi odzivni čas monitorja, ampak so zadnji monitorji tako dobri, da nam na to ni več treba povečati posebne pozornosti, saj navadni uporabniki ne vidimo več razlike med dobrim in slabim odzivnim časom. Ko kupujemo monitor moramo biti tudi pozorni, da je kompatibilen z našim računalnikom. To pomeni, da ima prave priključke in dovolj zmogljiv grafičen procesor, da bo lepo izrisal željeno sliko.

Kako se razvijajo?

Večina monitorjev se razvija v smeri resolucije. Aktualni v tem času so 4k monitorju, razvijajo pa se že prvi 8k monitorji, ki pa niso še namenjeni za komercialno uporabo in jih na trgu še ne moremo kupiti. Pa tudi če bi bila možnost nakupa 8k monitorja, bi ga kupili brez smisla, saj v tem trenutku še nikjer na trgu ni 8k slik, razen če imamo doma kamero, ki nam omogoča snemanje 8k slike. Poskus je bil tudi v 3D tehnologiji monitorjev, ki pa se zaenkrat še ni obnesel, ker po daljši uporabi 3D zaslonov, lahko privedejo do močnih glavobolov in bolečin v očeh. Prihodnost bo še zanimiva