Razlogi za in proti namestitvi sončne elektrarne

Povpraševanje po sončnih elektrarna narašča. Ponujajo čistejšo in bolj trajnostno alternativo tradicionalnim virom energije, kot so fosilna goriva. Če se tudi vi odločate za naložbo v sončno prihodnost, se zagotovo sprašujete, kakšni so razlogi za in proti. Predstavljamo vam jih v nadaljevanju.

Samooskrba in izkoriščanje obnovljivih virov je zagotovo energetska strategija, o kateri je vredno razmisliti. Izkoristite energijo sonca in s pomočjo sončne elektrarne ustvarjajte prihranke ter postanite neodvisni. Vstopite v sončno prihodnost in preverite, kakšno sončno elektrarno potrebuje vaša streha.

Hisa z namesceno soncno elektrarno

Razlogi za namestitev sončne elektrarne

  1. Prihraneksončna elektrarna opazno zniža mesečne stroške za energijo, lahko celo zagotovi popolno samooskrbo ter popolnoma odpravi odvisnost od javnega omrežja. Lastniki sončne elektrarne preprosto sami proizvajajo svojo električno energijo in jo nato uporabljajo za lastno rabo.
  2. Okolju prijazna rešitev – sončne elektrarne izkoriščajo obnovljiv vir energije, sonce, in tako ne proizvajajo škodljivih emisij, kot npr. fosilna goriva. Če ste okoljsko ozaveščeni, je sončna elektrarna pravi korak do manjšega ogljičnega odtisa in boljšega jutri za okolje ter prihodnje generacije.
  3. Neodvisnost od tržnih cen električne energije in samozadostnost – z namestitvijo sončne elektrarne postanete manj odvisni od javnih električnih omrežij in omogočite si večjo samozadostnost. Sončna elektrarna odpravi odvisnost od dogajanja na trgu energentov in aktualne politike. Prednost, ki je še posebej prišla do izraza na vzhodu, ko je izbruhnila vojna med Ukrajino in Rusijo. Zaradi samozadostnosti bodo skrbi ob nihanju cen elektrike odveč.
  4. Dolgoročni prihranki – sončna elektrarna je naložba na dolgi rok. Njena življenjska doba se giblje nekje okoli 30 let, kar pomeni, da bo prihranke prinašala več kot dve desetletji in omogočila lepše ter udobnejše življenje. Zakaj ne bi znesek, ki ga sedaj vsak mesec namenite visokim računom za elektriko, porabili za potovanje, nov avto ali razvajanje po lastni izbiri?
  5. Povečanje vrednosti nepremičnine – objekt, ki ga krasi sončna elektrarna, poveča vrednost nepremičnine. Če se odločimo za prodajo, bodo potencialni kupci običajno pripravljeni plačati več. Sončna elektrarna namreč zmanjša mesečne stroške za električno energijo.Nepremicnina s soncno elektrarno na strehi
  6. Udobna uporabniška izkušnja in enostavno vzdrževanje – učinkovitost sončne elektrarne je pogojena z rednim vzdrževanjem in nadzorom delovanja. Rešitev na dlani je inovativna mobilna aplikacija Moja elektrarna, ki omogoča stalni pregled nad delovanjem naprave in enostavno pomoč pri odpravljanju morebitnih manjših napak.

Razlogi proti namestitvi sončne elektrarne

  1. Visoki začetni stroški – pri potencialnih investitorjih se poraja dvom zaradi visokih začetnih finančnih vložkov. Cena sončne elektrarne je na prvi pogled visoka, a v kolikor se odločimo za premišljeno finančno strategijo, naložba ne bo dodatno bremenila družinskega proračuna. Še več, sončna elektrarna bo prihranke ustvarjala že s prvim mesecem delovanja. Pred odločitvijo za sončno elektrarno je smotrno preveriti, ali so na voljo kakšne nepovratne finančne spodbude in izkoristiti možnosti obročnega odplačevanja z zelenim financiranjem.
  2. Estetski vidik – številnim investitorjem, ki se odločijo za izgradnjo sončne elektrarne, je poleg visoke učinkovitosti sistema pomemben tudi izgled. Solarni paneli lahko vplivajo na zunanjo ureditev in izgled doma. A ni nujno tako. Na voljo je tudi premium serija solarnih panelov. Vse komponente full black edition panelov, za katere se najpogosteje odločajo pri zahtevnejših arhitekturnih rešitvah, so v diskretni črni barvi in se neopazno zlijejo s temno kritino objekta.Premium serija solarnih panelov
  3. Je sonca dovolj? – sončne elektrarne potrebujejo dovolj sončne svetlobe, zato so najbolj učinkovite na območjih s sončnim vremenom. A Slovenija ne nosi zaman naziva »dežela na sončni strani Alp«. Velja za eno bolj osončenih evropskih držav, letno imamo skoraj 2.000 sončnih ur, več jih imajo samo še v sredozemskih državah. Povprečno sončno obsevanje v Sloveniji je 1.000 kWh na kvadratni meter horizontalne površine, v lanskem letu pa je doseglo celo najvišjo vrednost zadnjih osmih let –1329 kWh/m2! Kar se tiče regijsko, so torej prav vse regije primerne za namestitev sončne elektrarne.

Samooskrbna sončna elektrarna prinaša številne prednosti in je dolgoročno zagotovo prava izbira. Kot vsaka investicija, ima tudi sončna elektrarna nekatere izzive in omejite. V kolikor zaupate izkušenim strokovnjakom, pa ne bodo ovira, temveč le del poti do sončne prihodnosti.