Želite postati SEO strokovnjak [5 napotkov, da boste SEO strokovnjak postali bistveno HITREJE]

SEO strokovnjak je danes “poklic”, ki je v številnih SEO agencijah, eden od bolj iskanih, saj je povpraševanje podjetij po SEO optimizaciji njihovih spletnih strani, v nenehnem porastu. Ne samo SEO agencije, tudi ostale digitalne agencije, vse po vrsti iščejo nove kadre, na področju SEO optimizacije, od junior SEO strokovnjakov pa vse do senior SEO ekspertov.

Navsezadnje pa, če postanete SEO strokovnjak, veščine optimizacije spletnih strani lahko uporabite za samostojno kariero.

Kaj boste našli v teh nasvetih

Kaj dela SEO strokovnjak

SEO strokovnjak se ukvarja z različnimi rečmi:

 • izdeluje začetne SEO analize. SEO analiza prikaže kje se strokovnjaki za SEO, sploh lotijo optimizacije posameznih strani. Podrobneje je o tem kaj pokaže SEO analiza, prikazano na strani Seo-Praktik.si.
 • izvaja osnovno, onsite SEO optimizacijo spletnih strani (izboljšuje SEO naslove, meta opise, popravlja H oznake, dodaja alt tage slikam, skrbi za ustrezno notranje povezovanje vsebin na spletnih straneh,..). Osnovna optimizacija strani je praktično potrebna na več kot 95% vseh spletnih straneh.
 • izvaja backlinking, kar pomeni, da gradi povratne povezave iz drugih spletnih strani, ki pomagajo spletne strani uvrščati na višja mesta na Googlu
 • piše nove spletne vsebine za bloge spletnih strani
 • ustvarja druge vrste spletnih vsebin za potrebe SEO
 • senior SEO strokovnjaki pa ponavadi še skrbijo za izobraževanje, nadzor in motivacijo junior SEO kadrov, itd…
seo strokovnjak

Katera znanja so zahtevana za delo SEO strokovnjaka

Dober SEO strokovnjak obvlada naslednja znanja:

 • pozna zakonitosti onsite SEO optimizacije
 • je dobro natreniran in vešč v hitrem in kakovostnem SEO copywritingu in pisanju besedil
 • razume delovanje in zakonitosti izvajanja offsite SEO optimizacije
 • je vešč spletnega mreženja in gradnje spletnih odnosov (z namenom pridobivanja povratnih povezav za spletne strani naročnikov)
 • je analitičen in sposoben osredotočenosti izvajanja del za potrebe dlje časa trajajočih SEO kampanj v katerih je potrebno tudi po več mesecev ali let biti skoncentriran za dvigovanje posameznih ključnih besed
 • je sposoben komuniciranja z naročniki na način, da zapletene SEO izraze in stvari razloži na način, da ga razumejo naročniki

Ebonitete.si o najemu SEO strokovnjaka

V našem podjetju, Prva bonitetna agencija, ebonitete.si, smo na pogovor za optimizacijo naše spletne strani, povabili precej SEO strokovnjakov. Ugotovili smo, da jih precej pojasnjuje in svetuje podobne reči – to je, da je potrebno za učinkovito optimizacijo naše strani ebonitete.si, pisati ogromno SEO člankov. V naši panogi, ki se dotika financ in kjer se prikazuje bilanca stanja in izkaz poslovnega izida marsikaterega podjetja, smo prišli do ugotovitve, da pisanja SEO člankov, ne moremo prepustiti kar SEO piscem, saj gre za precej “občutljivo” panogo, zato smo za SEO strokovnjaka izbrali SEO agencijo, ki nam je pokazala drugačno pot.

Ali se SEO optimizacije lahko naučim sam

SEO optimizacije se lahko priučite sami, kar je celo priporočljivo, saj na ta način postanete sam svoj SEO strokovnjak. Med SEO strokovnjaki “kroži” znan citat: “one who ranks, that banks”. Kdor zna spletne strani uvrstiti na prvo stran Googla, ta služi.

Zato je zelo priporočljivo se priučiti SEO optimizacije (tudi) za lastne spletne strani, saj takrat, ko SEO strokovnjaki svoje spletne strani, uvrstite na prva mesta na Googlu, niste več odvisni od drugih naročnikov, temveč lahko uspešno in učinkovito, svoje delo in SEO znanje, prodajate drugim.

Priučena SEO znanja lahko uporabite tudi zato, da samostojno prodajate preko Googla (karkoli).

Spletna trgovina vzmetnice Pohištvo123.si o samostojnem izvajanju SEO optimizacije

V naši spletni trgovini Pohištvo123.si, kjer že več kot desetletje, učinkovito, s pomočjo SEO optimizacije, tržimo najrazličnejše vzmetnice in ležišča, onsite SEO optimizacijo in tehnično optimizacijo spletne trgovine Pohištvo123, izvajamo sami. Za zunanjo pomoč pri spletni optimizaciji najemamo pomoč na področju offsite SEO.

Ali je delo SEO strokovnjaka, poklic

Delo SEO strokovnjaka je poklic. Poklic v katerem izvajate optimizacijo spletnih strani je zelo iskan, hkrati pa so uspešni SEO strokovnjaki tudi dobro plačani. V Sloveniji se povprečne neto plače SEO junior strokovnjakov začnejo okrog 1200€ neto, sicer pa SEO senior strokovnjaki ponavadi dosežejo plače okrog 1500€ neto na mesec.

V tujini in za tuje spletne strani, na najzahtevnejših trgih, je poklic kakovostnih SEO strokovnjakov, nagrajen še bistveno bolj, zaslužki TOP SEO ekspertov in strokovnjakov pa gredo v nebo, saj res izkušeni SEO specialisti služijo ne samo s prodajanjem najrazličnejših artiklov, ki jih uspejo s svojimi spletnimi trgovinami, pripeljati na prva mesta ali na prvo stran Googla, temveč tudi s prodajanjem svojih SEO izkušenj in znanj.

Kako postanem SEO strokovnjak

Možnosti, da sami postanete SEO strokovnjak, je več.
SEO optimizacije se lahko priučite kot samouk, s prebiranjem SEO nasvetov in blogov, objavljenih na internetu. S sledenjem različnih SEO strokovnjakov na družabnih omrežjih (priporočamo slednje SEO strokovnjakom na Twitterju), obiskom delavnic in tečajev iz naslova spletne optimizacije ali s prebiranjem knjig o optimizaciji spletnih strani.

V zadnjem času je postal, za učenje spletne optimizacije, najbolj uporaben način, najem SEO mentorja, s čimer prejmete potrebna znanja za spletno optimizacijo, dejansko v živo, od SEO strokovnjaka, ki z vami, dejansko izvaja optimizacijo strani, na vaših spletnih straneh.

Dodatne informacije:

 • ne glede na to kako kakovosten SEO strokovnjak ste že danes (kar zagotovo ste, če o tem prebirate :)), vam priporočamo tudi ogled našega članka Kako izboljšate SEO optimizacijo vaših strani. V članku je psoebej razložena optimizacija za wordpress, wix in druge cms platforme…
 • če ste šele na začetku svoje SEO kariere, vam priporočamo tudi članek SEO izrazi, ki se nemalokrat, prepovršno upoštevajo pri spletni optimizaciji
 • če vas zanima postati SEO strokovnjak na svojem področju, boste velik napredek dosegli tudi tako, da v vaši panogi sledite podjetjem in spletnim stranem, ki so na Googlu, že na prvih mestih. Pri njih se optimizacija spletnih strani, zgotovo izvaja strokovno. Namig: če ste slučajno v panogi, kjer prodajate pnevmatike in gume za avtomobile, spremljajte kako optimizacijo strani izvajajo SEO strokovnjaki na Euroton.si