4 koristne lastnosti kolagena

4 koristne lastnosti kolagena

Kaj je kolagen?

Posledice pomanjkanja kolagena

Kolagen za sklepe

Kolagen za lase

Kolagen za kožo

Kolagen za nohte

Kdaj naj začnem uživati kolagen

Kateri kolagen izbrati

Kolagen je v zadnjem času eno izmed najbolj prodajanih prehranskih dopolnil na trgu. Verjetno se sprašujete zakaj je temu tako, zakaj ravno kolagen?

Kolagen je veliko bolj pomemben kot si mislite, saj predstavlja med 25-30% beljakovin in je s tem najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu. Gradi ga 18 različnih aminokislin, ki imajo pomemben vpliv na naše telo.

Kaj je kolagen?

Kolagen je ena izmed glavnih strukturnih beljakovin v človeškem telesu. Največ ga najdemo v vezivnih tkivih, roženici, kosteh, prebavnem traktu in hrustancu. Njegovo ime izvira iz grške besede ”kolla”, ki pomeni lepilo. V telesu služi kot naravno lepilo, beljakovina, ki veže, podpira telesna tkiva in notranje organe.

Kolagen ima v telesu številne različne vloge:

  • pomaga pri razvoju organov
  • celjenju ran in tkiv
  • obnovi roženice, dlesni in lasišča
  • je glavna sestavina vezivnega tkiva v različnih delih telesa

Verjetno, ga najbolj poznate po njegovih učinkih na kožo. Nekateri ga imenujejo celo ”eliksir mladosti”.

Kolagen namreč skrbi za elastičnost naše kože. Izguba elastičnosti namreč vodi do nastanka gub, zmanjšane hidracije kože in njenega sijaja. Zakaj pride do izgube elastičnosti? Zaradi staranja, seveda. Kot vsi ostali organi v telesu, se tudi naša koža stara, s tem pa se zmanjšuje proizvodnja kolagena v telesu.

Po 25. letu naj bi telo proizvedlo kar 1% manj kolagena na leto. Pri približno 80. letu se proizvodnja kolagena v telesu zmanjša za kar 75 %. Uf kar veliko, kajne?

Posledice pomanjkanja kolagena

Posledice zmanjšane sinteze kolagena so prvotno vidne na koži. Ta je primarno sestavljena iz kolagena tipa 1. Naravni kolagen je v koži zaslužen za vezavo vlage in skrbi tudi za njeno čvrstost in elastičnost.

S tem, ko začne v telesu primanjkovati kolagena, ta postane bolj zgubana in suha. Poleg tega lahko opazimo, da so naši nohti bolj lomljivi in krhki. Lasje pa so suhi in brez sijaja. Vse to so posledice pomanjkanja kolagena.

Na srečo lahko to omilimo s tem, da jemljemo kolagen v obliki prehranskih dopolnil. Z rednim uživanjem kolagena lahko tako poskrbimo za bolj elastično kožo, sijoče, močne lase in hitrejšo rast las, čvrste nohte, gibljive sklepe, uravnano prebavo in boljše počutje.

Kolagen za sklepe

Z staranjem se tekočina v hrustancih med sklepi zmanjšuje, hkrati pa se zmanjšuje tudi proizvodnja kolagena in sicer za približno 1,5% na leto. Tako je z leti občutek drgnjenja kosti ob kost vedno pogostejši, večkrat pa se pojavi tudi vnetje sklepov.

Hrustanec se začne z leti obrabljati, k temu pa pripomore tudi upad kolagena v telesu.

Ob rednem jemanju kolagena pa lahko to spremenimo. Študije kažejo, da naj bi uživanje kolagena pomagalo zmanjšati in preprečiti bolečine v sklepih in izgubo gostote kosti.

Kolagen spada med strukturne proteine in predstavlja 80% celotnega vezivnega tkiva pri ljudeh. Je pomembna komponenta kosti, saj je glavni protein ekstraceličnega matriksa. Igra pomembno vlogo pri razvoju osteoblastov- celice, ki sintetizirajo kosti in kalcifikaciji kosti, kjer skrbi za njihovo trdnost.

Kolagen za lase

Z uživanjem kolagena lahko poskrbimo tudi za močnejše lase in hitrejšo rast las. Kako je to mogoče? Lase sestavlja predvsem beljakovina keratin, ki jo sestavljajo različne aminokisline. Kolagen pa zagotavlja aminokisline za tvorbo kreatina. Prav tako lahko preprečuje škodljivo delovanje prostih radikalov, ki lahko poškodujejo lasne folikle.

Kolagen za kožo

Vpliv kolagena na kožo je trenutno najbolj ‘’in’’ tema. Hkrati je vpliv kolagena na kožo tudi najbolj učinkovit in znanstveno dokazan. Z dodajanjem kolagena lahko namreč upočasnimo staranje in izboljšamo hidracijo naše kože.

Prav tako naj bi zmanjšal tudi videz gub. To pripisujejo temu, da se ob uživanju kolagena poveča proizvodnja lastnega kolagena v telesu ter proizvodnja elastina in fibrilina. Študije pa so tudi dokazale, da  lahko kolagen izboljša izgled kože v primerih fotostaranja zaradi UV-sevanja.

Kolagen za nohte

Poleg vseh ostalih lastnosti, kolagen vsekakor lahko pomaga okrepiti tudi nohte. Narejeno je bilo veliko kliničnih študij kjer so dokazali, da kolagen lahko pozitivno vpliva na simptome krhkih nohtov ( cepljenje nohta, robne nepravilnosti, hrapavost) ter izboljša njihovo rast in moč. Pogostost lomljenja nohtov, naj bi se udeležencem zmanjšala kar za 42%.

Druge trditve, ki se nanašajo na zdravje črevesja, presnovo in izgubo telesne teže, imajo omejeno količino raziskav.

Čeprav te trditve nimajo raziskav, ki bi jih v celoti podprle, to še ne pomeni, da niso koristne. Pomembno je le, da ste seznanjeni z raziskavami in se odločite na podlagi informacij, ki temeljijo na razlogih, zaradi katerih želite kolagen vključiti v svojo prehrano.

Kdaj naj začnem uživati kolagen?

Z vnosom prehranskega dopolnila lahko spodbudimo nastajanje kolagena v telesu in tako nadomestimo primanjkljaj, ki nastane z leti. Primeren je tudi za najstnike v obdobju hitre rasti, saj je zaslužen za zdravje kit, sklepov in hrustanca. Omogoča jim, da prenašajo sile, ki jih med gibanjem prejemajo mišice.

Prav tako je primeren za vse športnike in vse z dejavnim življenjskim slogom. Pomaga tudi pri okrevanju po poškodbah, saj prispeva k obnovi in celjenju poškodovane kože. Hidroliziran kolagen je dobro jemati tudi kot preventivo za preprečevanje osteoporoze in zlomov.

Kateri kolagen izbrati?

Danes je na tržišču na voljo ogromno kolagenov. Ena stvar, ki je zagotovo skupna vsem prehranskim dopolnilom, ki vsebujejo kolagen je to, da vsebujejo hidroliziran kolagen.

Kaj to pomeni? To pomeni, da je kolagen v procesu hidrolize razgrajen v manjše molekule, ki imajo boljšo absorpcijo. Velikost molekul je tudi razlog, da naravni kolagen iz hrane ni tako učinkovit, saj so molekule prevelike, da bi se v celoti absorbirale.

Hidroliza omogoči, da molekule z lahkoto prehajajo iz črevesja v kri in se nato razporedijo po telesu.

Vpliv vitamina C na sintezo kolagena

Prehranska dopolnila s kolagenom pa lahko potem razlikujemo glede na to iz katerega vira kolagena so narejena, kakšno obliko imajo, ter katere aktivne sestavine so jim dodane.

  • Izvor kolagena – Poznamo tri najbolj znane izvore kolagena – morski oz. ribji kolagen, goveji kolagen in svinjski kolagen. Študije kažejo, da je morski kolagen veliko bolj učinkovit ter ima boljšo absorpcijo.
  • Oblika kolagena – poznamo kolagen v prahu, kolagen v kapsulah in tekoči kolagen.
  • Dodane aktivne sestavine – kolagenu morata biti zagotovo dodana vitamin C in MSM, saj je sinteza kolagena brez njiju skorajda nemogoča. Ostale aktivne sestavine pa dajejo prehranskim dopolnilom dodano vrednost. Največkrat zasledimo biotin, cink, hialuronsko kislino, selen, vitamin A.

Večkrat dobimo vprašanje : Kateri kolagen je najboljši? V članku smo vam podali osnovne smernice za izbiro kolagena, katerega boste izbrali pa je odvisno od vas in vaših preferenc.