Kako izbrati pravi namakalni sistem za naše dvorišče?

Spodaj vam ponujamo nasvete kako izbrati pravi namakalni sistem za naše dvorišče.

Eno izmed najbolj zastavljanih vprašanj naših strank je, kakšen škropilnik oz. namakalni sistem je primeren za njihovo situacijo. Izbira je enostavna, ko poznate nekaj osnovnih načel.

Kako izbrati pravi namakalni sistem za naše dvoriščeKot pri večini odločitev, povezanih z namakalnimi sistemi, morate začeti s poznavanjem vašega pritiska vode. Tlak vode pogosto določa, kakšne vrste namakalnega sistema lahko uporabite in, da bo vaša izbira dejansko tudi razumna možnost za vas. Škropilniki, ki razpršijo dlje ali potrebujejo več vode, zahtevajo več pritiska, in če je vaš pritisk premajhen, boste končali z ustvarjanjem preveč mokrih področij na dvorišču.

Kako izbrati pravi namakalni sistem za naše dvorišče
(da vas le ta, ne bo, stal preveč)?

Ne pozabite, da morate vedeti, kakšne so potrebe po zalivanju. Vprašajte se, katere vrste območij boste zalivali. Običajno lahko razdelite svoje dvorišče v dve kategoriji: travnik in gredice / vrt. Travniki potrebujejo popolno nasičenost z vodo – le to pa lahko zagotovijo le rotorski namakalni sistemi. Cvetlični vrtovi in vrtovi lahko le te potrebujejo ali pa tudi ne, zato je pogosto za cvetlične vrtove bolj primerno, da uporabljate kapljično zalivanje.

Poznati morate svoje območje. To pomeni, da morate poznati velikost, vrsto tal in okoljske razmere na območju, ki ga boste namakali. Velika površina zemljišč ima korist od rotorskih brizgalk – bodisi udarnih glav ali pogonskih gonil – ker lahko pršijo naprej in z več vode, kar zahteva manj škropilnic (1).

Tip tal določi stopnjo nasičenosti vode in s tem, koliko boste morali zaliti. Upoštevajte tudi, če so deli vašega trate na pobočju z visokim odtekanjem. Čeprav te stvari ne povedo neposredno, katero vrsto namakalnega sistema želite uporabiti, pomagajo pa določiti potrebe po polnjenju (2).

Okolje je lahko tudi velik dejavnik. Vetrovna območja so slaba mesta za velike namakalne sisteme, ker se megleno vodo razpiha, kar vodi v neenakomerno zalivanje (3, 4)

Ko ste ugotovili vse zgoraj našteto, lahko raziščete svoje možnosti, ki spadajo v dve kategoriji: rotorji in pojavna okna, vključno z vrtljivimi šobami. Rotorji so odlični za velika področja travnikov, ker jih razpršujejo daleč in so popolnoma nastavljivi. Z rotorjem imate dve možnosti: udarne glave in brizgalke z zobniškim pogonom.

Izvlečni namakalni sistemi so boljša možnost za manjše površine travnika in območja z različnimi obrisi, ne pa ravnimi deli. Imajo lahko zamenljive šobe za pršenje različnih razdalj in vzorcev.

Oznake besed: Kako izbrati pravi namakalni sistem za naše dvorišče