Koga izbrati za lektorja?

Ogromno ljudi posameznikov, študentov in drugih ter ogromno večjih in manjših podjetij, občasno, redno ali včasih potrebuje storitev lektoriranja takšnega ali drugačnega tekstovnega gradiva. Seveda se ob, na prvem mestu pojavi vprašanje, koga izbrati za lektorja.

Spodaj vam zato, vsem tistim, ki se zanimate za lektoriranje, namignemo nekaj praktičnih in uporabnih nasvetov, ki vam bodo predvsem pomagali, da boste do ustreznega lektorja prišli hitro, cenovno ugodno, hkrati pa boste lahko prepričani, da bo delo lektoriranja, opravljeno v dogovorjenem času in kakovostno.

izbira lektorjaPreden se odločimo za iskanje ustreznega lektorja za svoje potrebe, je potrebno vedeti, da se lektorji med seboj ločijo glede na metode lektoriranja, ki jih pri svojem delu uporabljajo, hkrati pa seveda tudi glede dolgoletnosti prakse lektoriranja, glede cen in pa seveda samega odnosa, ki ga različni lektorji gojijo in vzpostavijo s svojimi klienti.

Najbolj znane in uporabljane metode lektoriranja so tradicionalne, kjer se pregleda osnovno besedilo in kjer lektor izdela tako imenovan korekturni odtis.

Seveda pa nekateri lektorji, odvisno od svoje prakse večine naročnikov, uporabljajo tudi alternativne metode lektoriranja, pri kateri so pogostejše v praksi recimo takšne metode, kjer se za določeno gradivo, najame dva ali celo več lektorjev, da skuzpaj opravljajo lektoriranje. Vse različne metode lektoriranja si lahko preberete na wikipedii, na podlagi različnih metod lektoriranja in na sploh potrebe po lektoriranju, pa izberemo tistega lektorja, ki uporablja za naše potrebe, ustrezno metodo.

Dober lektor, praktik, se izkaže kot ta, ki že vrsto let dela z besedili in ta, ki zna slogovno in pravopisno pravilno popraviti besedilo, pri čemer pa upošteva tudi kohezivnost in koherentnost besedila. Kot splošno razumljivo pa je, da dober lektor pri svojem delu uporablja kar se da čim več knjižnih in drugih sutreznih slovarjev (npr. slovar slovenskega knjižnega jezika, itd…) (1).

Hiter hint koga izbrati za lektorja

Najlažja pot do odgovora koga izbrati za lektorja je zato ta, da izberete med ponudniki, ki jih npr. najdete na spletu, 5 do 10 vam všečnih lektorjev (iz vidika dosedanje in dolgoletnosti njihove prakse, referenc, cene, prikazov primerov, itd…), nato pa pošljete povpraševanje tistim, ki sutrezajo vašim merilom, zahtevam in potrebam in vseh, zgoraj omenjenih vidikov.