Paketi poročne fotografije

Paketi poročne fotografije

Paketi poročne fotografije

Paketi poročne fotografije | Poročni fotografi svoje storitve ponujamo v veliki večini v določenih paketih. Sam sem se z leti dela v poročni industriji naučil, da je veliko različnih parov s še bolj različnimi željami. Zato sem z izkušnjami iz preteklih let izoblikoval ponudbo katera na najlažji način omogoča dostopnost poročne fotografije vsem.

Zavedam se, da imamo poročni fotografi različne ponudbe in da so paketi poročne fotografije različni. Seveda so tudi cene različne in vse to je v večini povezano s tem koliko se kdo ceni. Svoj čas pa znamo dobro ceniti šele takrat, ko imamo dosti izkušenj v svojem poklicu. Zato se ni potrebno vedno ustrašiti malce dražjih storitev, ker bo to v večini pomenilo, da bomo za tistih nekaj procentov dobili veliko več. Morda poznate pregovor, ki najbolje povzame zadnji odstavek: včasih je zelo drago varčevati!

Enako je tudi pri ostalih poročnih storitvah. Res je, da poroka na dvorcu Zemono ni najbolj poceni izbira. Je pa po drugi strani še bolj res, da je takšna poroka več kot vredna investicije, ki jo pričakujejo, ker se za vaju zelo potrudijo in vama pripravijo res popoln poročni dan.

Paketi-porocne-fotografije (3)

Različni paketi poročne fotografije

Kot sem že v začetku omenil je vsak poročni par edinstven. Vsak ima svoje želje in pričakovanja in tako ima vsak fotograf svoje videnje na fotografiranje poroke. Nekateri raje fotografiramo bolj intimne poroke, ki so dostikrat krajše. Spet drugi raje fotografirajo tradicionalne celodnevne poroke z vsem kar poroka vsebuje že od nekdaj. Tretji živijo v takšnem delu Slovenije ali sveta kjer se veliko parov poroča v naravi. Mogoče celo na krajih kamor ni dostopa z avtomobilom. Vse to so specifične storitve čeprav je vse poročna fotografija. Ravno zato se lahko paketi poročnih fotografiranj tako razlikujejo eden med drugim.

Paketi-porocne-fotografije (1)

Velikost poroke

Če fotograf večinoma fotografira tradicionalne poroke na katere povabijo veliko število gostov bo tudi v tem smislu prilagodil cenik. Mogoče bo pakete poleg časovne prisotnosti prilagodil tudi po številu gostov. To pa zato ker je mogoče ugotovil, da je za do 100 gostov dosti, da ima enega asistenta od tukaj naprej pa bo za vsakih nadaljnjih 80 gostov pripeljal dodatnega asistenta. Seveda bo večje število fotografov vplivalo tudi na investicijo para v fotografiranje. In dobro je, da fotograf pozna svojo ciljno publiko in jim že vnaprej malce prilagodi svojo ponudbo. Tako bo imel bolj zadovoljne in zveste stranke.

Dolžina poroke

Najbolj klasično oblikovanje paketov poročnega fotografiranja je zasnovano na dolžini poroke. Če malo bolj natančno napišem so paketi zasnovani na času fotografove prisotnosti na poroki. Sam imam recimo svoja paketa postavljena tako, da v enem fotografiram celodnevne poroke v drugem pa sem lahko na poroki toliko časa kot sta si ženin in nevesta zaželela. Seveda je cena fotografiranja na uro pri krajši poroki malce višja kot pri celodnevni. Kar je pa samo po sebi razumljivo, ker je celotna priprava in ostali stroški enaka neglede na dolžino poroke.

Tip poroke

Poročni paketi se lahko razlikujejo tudi zaradi različnih tipov porok, ki jih poročni fotograf fotografira. Recimo tradicionalna, lokalna, destinacijska, mikro ali elopement poroka. To je le nekaj tipov porok, ki jim je skupno le to, da so poroke. Če pa bolj podrobno pogledamo na njih pa so zelo različne.

Destinacijska poroka se bo od lokalne seveda razlikovala po tem, da bo moral poročni fotograf potovati na lokacijo poroke. Odvisno od razdalje, ki jo bo prepotoval bodo tudi stroški potovanja različni. Potem je tukaj razlika tudi v tem, da bo nekje na destinaciji poroke verjetno moral prespati že dan pred poroko in tudi dan po poroki.

Tudi elopement poroke se močno razlikujejo od ostalih. Res je, da na takšni intimni zaobljubi med ženinom in nevesto ne bo gostov. So pa tukaj zato velikokrat drugi izzivi. Velikokrat se za takšne poroke pari odločajo v hribih kamor ni dostopa z avtomobilom. Res je, da je veliko poročnim fotografom to zelo všeč zaradi edinstvene kulise. Se pa zato zopet pojavijo drugačni stroški kot pri tradicionalni poroki.

Preberite še: V katerem času dneva načrtovati poročno fotografiranje

Zakaj se odločiti za celodnevno poročno fotografiranje

Neglede na tip poroke na moj predlog, da se vsekakor odločita za celodnevno fotografiranje poroke. Danes nas je velika večina poročnih fotografov zelo dobrih v pripovedovanju poročne zgodbe. In svojih izkušenj lahko povem, da je moje poslanstvo na vsaki poroki, da je poročna galerija nekako povezana. Želim si, da ob listanju poročne fotoknjige gledalec začuti energijo iz poročnega dne. Poročne fotografije boste gledali še čez leta in desetletja. Gledali jih bodo celo vajini vnuki, prijatelji in ostali, ki niso bili na poroki. Tudi za njih si želimo pričarati izkušnjo, ki jih bo ob ogledu poročnih fotografij popeljala na vajin poročni dan. Vse to pa nikakor ne bo možno, če ne boste fotografa imeli ob sebi toliko časa, da bo začutil dogajanje na poroki.

Paketi-porocne-fotografije (2)

Zakaj se odločiti za a-la-cart poročno fotografiranje

Sam sem poimenoval a-la-cart poročno fotografiranje paket v katerem lahko sami izberete koliko ur bom z vami na poročni dan. V zadnjih letih imam veliko več povpraševanj po porokah, ki so bolj intimne narave. Poroke na katerih sta nevesta in ženin sama. Tudi poroke na katerih ženin in nevesta imata ob sebi svoje najbližje ne pa vseh gostov, ki jih bosta imela na poročni zabavi. Zato se odločita, da bosta poročni obred imela ločeno od poročne zabave.

V obeh različicah je meni kot poročnemu fotografu izredno všeč, da imam veliko časa za delo s parom. Čas, ki si ga vzamemo za individualno fotografiranje je meni najbolj pomemben. V tem času sam najbolj uživam in sem po navadi lahko najbolj kreativen.

Zato se mi tudi zdi vredno fotografirati takšno poroko, ki mi bolj leži kot čisto tradicionalna, za malo manjši zaslužek. Tako sem postavil a-la-cart paket poročnega fotografiranja v katerem je odločitev para koliko časa bom z njima. Za vsako uro moje prisotnosti pa morata plačati 120€.

Paketi-porocne-fotografije (4)

Cena poročnih paketov in zakaj so lahko tako različne

Paketi poročne fotografije in njihove cene so velikokrat tudi odraz fotografove kvalitete. Nikakor ne pravim, da je nekdo, ki je nad povprečjem cene poročnega fotografiranja tudi nadpovprečen poročni fotograf. Kot tudi nasprotno ne pravim, da je nekdo, ki ima ceno v povprečju slab poročni fotograf.

Realnost pa je, da stereotipi nastanejo po resničnih izkušnjah. Tako tudi takšna preprosta sklepanja nastanejo po vsaj malce realnih izkušnjah. Nekdo, ki mu fotografija mi samo hobi ampak je v njo vložil vse svoje znanje in čas bo svoj čas na delu tudi bolj cenil. V nasprotnem primeru pa se bo nekomu, ki mu je fotografija hobi ali pač sprotni zaslužek, zelo čisto dobro če bo tu ali tam dobil tudi kakšen dodatek. Vsekakor pa ne more biti tako z nekom, ki plačuje svoje dajatve, da lahko ima podjetje in se zanaša samo na ta dohodek za preživetje.

Ko boste izbirali poročnega fotografa ga boste lahko spoznali tudi s tem, da boste malce preučili njegove pakete. Tako boste lahko videli v kateri niši poročne fotografije najbolj pogosto dela in kje se najbolje znajde.

Paketi-porocne-fotografije (5)

Zaključek

Odločita se za fotografa, ki bo pisan na kožo vama in vajini poroki. Pri izbiri pa vama lahko pomagajo tudi paketi poročne fotografije, ki jih imamo poročni fotografi objavljene na spletu. Po tem ko bosta sama premislila kaj si želita in kakšna bo vajina poroka vama bodo nekateri poročni fotografi, ki bodo imeli bolj izrazito zanimivo ponudbo za vaju bližji kot drugi, ki bodo s svojimi idejami bližje poročnim parom z drugačnimi željami.

Vzemita si čas in preglejta dosti ponudbe, pišita dosti poročnim fotografom. Na koncu pa naredita čim ožji izbor in pojdita s temi poročnimi fotografi tudi na sestanek, da ju spoznata in ugotovita če se boste ujeli tudi na osebni ravni. Verjemita mi, da bo tudi to pomembno za lepo izkušnjo na poročni dan.