Učinek Bownove terapije pri dojenčku

Spodaj je podrobneje opisana Bownova terapija pri dojenčku.

Zakaj Bownova terapija v praksi prevladuje pri otrocih in dojenčkih?

Zakaj je temu tako, se odgovor skriva zagotovo v njeni izjemni učinkovitosti pri mlajših, kakor tudi nežni tehniki, ki odlikuje Bownovo terapijo.

Gre za dinamičen sistem zdravljenja oziroma uravnavanja ravnovesja v mišicah in vezivnem tkivu na način, da spodbudi telo k samoregulaciji oziroma samozdravljenju. Z uporabo določenega sistema omenjenih majhnih premikov od glave do konic prstov na nogah terapevt stimulira prirojeni telesni zdravilni sistem, da se uskladi in ponovno uravnovesi.

Za vso pomoč so vam na voljo v Reha MedicAL, ker z  Bownova terapijo rešujejo te tegobe. Za več informacij preverite na Bownova terapija RehaMedical.si

Bownova terapija in njena tehnika

Bownova terapija - način

  • popolnoma varna za novorojenčke, dojenčke, šibke in bolne.
  • nežen in hiter ter učinkovit način reševanja zdravstvenih težav, posledičnih od stresa, neugodja, bolečine, tudi poškodb.

Prednost Bownove terapije

  • Je, da ne moti in dobro deluje z vsemi zdravili in/ali prehranskimi dopolnili ter je ob tem še vedno nežna in močna v delovanju.
  • Terapija običajno pri otrocih traja v odvisnosti od starosti, pri dojenčkih navadno 10 minut, medtem ko pri starejših otrocih 30 minut in več.
  • Izvaja se lahko tudi pri odrasli populaciji, kjer se trajanje prilagodi tudi do ene ure časa.

Najpogostejši vzrok izvajanja Bownove terapije pri dojenčkih so zagotovo kolike oziroma t.i. krčki.  Bownova tehnika je zelo nežen način odpravljanja napetosti v vezivnem tkivu. S tem se v telesu pojavi nevrološki odziv, ki možganom pošlje informacije po regulaciji telesa oziroma v primeru kolik. Osredotoča se na delovanje trebušne prepone dojenčka, katera stimulira črevesno funkcijo. Namreč, diafragma ni le mišica, ki nam pomaga pri dihanju. Zaradi svoje lokacije lahko vpliva tudi na naš krvni obtok, prebavni sistem ter uriniranje in na črevesje. Diafragma je ob rojstvu premalo razvita, saj se ne uporablja za pomoč pri dihanju v maternici. Takoj, ko se dojenček rodi, diafragma začne delati in je izrazito obremenjena zaradi dojenčkovega hitrega srčnega utripa in s tem hitrega dihanja.

Izvajanje Bownove terapije

Nemalokrat pa se Bownova terapija izvaja tudi v času izraščanja zobkov in motenj spanja pri dojenčku po četrtem oziroma šestem mesecu starosti iz različnih vzrokov. Z le nekaj potezami Bownove tehnike dosežemo uravnavanje neugodja pri izraščanju zobkov in umirjenost, ki rezultira v večji kakovosti spanca dojenčka in boljšem počutju skozi vsakdan.

Viri:

1. Pregled Bownove tehnike