Kako do spontanega poročnega fotografiranja

Kako do spontanega poročnega fotografiranja

Kako do spontanega poročnega fotografiranja

Spontano poročno fotografiranje je v digitalnih časih fotografije vse bolj pogosto in zaželeno. Včasih, ko se je fotografiralo na film je poročni fotograf moral skrbeti za to, da bo dobil vse prave fotografije na film. Ker rezultatov ni mogel spremljati sproti je raje poskrbel, da so portretiranci pred njim res stali na mestu kjer morajo biti, da bo fotografija popolna. Danes pa v resnici lahko fotograf naredi tudi kakšno fotografijo več in kasneje izbere tisto, ki je najboljša. S tem pa lahko poročnemu paru kot tudi gostom omogoči bolj sproščen poročni dan, ki ni v večini sestavljen nastavljanju pred objektivom. Jaz na današnjih porokah večinoma postavljam le skupinsko in družinsko fotografiranje. Vse ostalo pa prepustim dogajanju in tako mladoporočenca s svati res uživata na poročnem dnevu. Jaz pa tako dobim iskrene odzive, spontane nasmehe in srečo, ki je ne moreš odigrati! Torej kako pa nastane spontano poročno fotografiranje?

spontano-porocno-fotografiranje (1)

Že spletni nastop naj bo spontan

Že ko postavljamo spletno stran je potrebno imeti v mislih spontano poročno fotografiranje. Torej tudi tekst, ki bo na strani naj bo pisan tako, da bo očitno, da smo spontane osebe. Nikakor se ni potrebno lagati ali zavajati. Če si oseba, ki ima rada vse pod nadzorom in si popolnoma nemiren če ni točno določeno kaj se bo zgodilo naslednje potem pač pozabi na spontano poročno fotografiranje. Če pa si oseba, ki nima težav s tem, da se prilagodi različnim pogojem potem to tudi napiši v svoji predstavitvi! Če le malo pomisliš kako deluješ in kaj so tvoje največje prednosti ti ne bo težko napisati dobrega teksta, ki bo privabil prave osebe na vrata tvojega studia.

spontano-porocno-fotografiranje (4)

V galeriji pravilne poroke in poročne lokacije

Tukaj bom pa bistvo najlažje pokazal z vprašanji. Torej vprašaj se:

  • Ali uživam na sproščenih dogodkih?
  • Ali neglede na situacijo tudi poročni par fotografiram na spontan in sproščen način?
  • Ali čez celoten poročni dan ne vlečem svatov sem ter tja, ker sem ugotovil, da je tam malo boljše ozadje za plesne fotografije?

Če si na takšna in podobna vprašanja odgovoriš z da potem je zelo očitno, da ustvarjaš spontano poročno fotografijo. Sedaj pa pojdi v galerijo porok na svoji spletni strani in se vprašaj kaj vidiš tukaj. Če fotografije niso odgovori na zgornja vprašanja potem se vprašaj zakaj imaš te galerije objavljene? Čisto vsaka poročna galerija mora pokazati točno to kar je tvoj cilj in kakor tvoja popolna stranka izgleda. Ko bo na tvojo spletno stran prišla stranka, ki si želi izključno poziranih poročnih fotografij se mora takoj obrniti in nadaljevati iskanje drugje. Ti pa niti za trenutek ne smeš trzniti, ker to ni tvoja stranka in pravilno je, da se vsak ne odloči za vsakega. Zakaj bi lovil stranke, ki ti niso usojene?

Raje objavi poročne galerije iz porok, ki so bile sproščene! Poročne galerije v katerih je polno smeha in spontanih trenutkov! Vsekakor po tem ko boš galerijo objavil pojdi nazaj in poglej kaj si objavil in kaj s tem želiš povedati. Fotografije so tiste, ki te bodo prodale in če bodo to fotografije, ki te ne opisujejo te bodo prodajale napačnim strankam!

Tudi poročne lokacije, ki jih boš objavil na spletni strani naj bodo takšne, ki kažejo na stil poroke, ki ti odgovarja. Zame je recimo Galerija okusov poroka, ki je popolna v vseh merilih. Zato imam v svoji poročni galeriji pri vrhu vedno to poroko.

spontano-porocno-fotografiranje (3)

Mail komunikacija naj ne bo popolnoma uradna

Tudi mail komunikacija naj bo sproščena in neuradna. Jaz recimo že od začetka svoje stranke tikam. To pa ne zato, ker jih nebi spoštoval ampak zato, ker že od začetka postavljam naš odnos v prijateljsko okolje. Jaz čisto resno ne poskušam prodati svojega dela ampak prodajam sebe kot osebo. Zavedam se, da je poročni dan res poseben dogodek za nevesto in ženina in ravno zato se zavedam, da morata za ta dan izbrati fotografa, ki jima bo ustrezal tako po slogu dela kot tudi po osebnosti. Meni ogromno pomeni če so moji pari sproščeni in če se lahko z menoj nasmejijo in uživajo v svoji poroki. Torej ne prodajajte to kar bi radi bili ampak prodajate to kar ste. Bodite iskreni do sebe in predvsem do svojih parov, ker si to zaslužijo. Verjemite mi, da se vam bo to na dolgi rok obrestovalo.

Meni ni lepšega kot lepa sporočila, ki jih dobivam od svojih parov. Tudi povpraševanja od svatov iz porok na katerih sem fotografiral so mi nekaj najboljšega in mi dajo nov zagon. Vse to pa je možno le če sem že od začetka iskreno do sebe in do svojih parov. Tako sem prepričan, da bom zadovoljen tako jaz kot tudi moji pari in da se bo dober glas o meni širil.

Dodatno: Kdaj načrtovati poročno fotografiranje

Priprava para s pravimi informacijami na sestanku

Ko smo preko spletnega nastopa navdušili pare, ki si želijo spontano poročno fotografiranje se bo začelo dogajati, da bodo ti pari prihajali tudi na sestanke. Jaz svoje pare na sestanku vedno najprej še bolj navdušim s tiskanimi fotografijami in najboljšimi fotoknjigami, ki sem jih izdelal v karieri. Po tem pa jih že začnem pripravljati na poročno fotografiranje.

Razložim jim kako fotografiranje izgleda. Povem jim, da bo le redko na poročnem dnevu zares viden in da je moj stil fotografiranja dokumentaren. Seveda jih ob tem pomirim, da ne bom pozabil na družinske fotografije, skupinsko fotografijo. Torej vse pri čemer bom dejansko jaz moral postaviti fotografijo, da bo izgledala nekako. Ob tem pa jim povem tudi, da lahko tudi na individualnem fotografiranju pričakujeta sproščeno in spontano poročno fotografiranje.

Vedno jim razložim tudi zakaj je najbolj fotografirati v popolnih časih dneva in ne kar kadarkoli, ko bi pač imeli čas. Če fotografiramo sredi dneva, ko je sonce res močno so sence na obrazu skoraj navpične navzdol. Zato moramo iskati senco, da lahko naredimo dobre fotografije. To pa pomeni, da bomo izgubili veliko spontanosti. Če pa individualno fotografiranje organiziramo pred sončnim zahodom bomo lahko brez težav dobili popolne spontane poročne fotografije. Neglede na to kje bomo fotografirali bomo lahko izkoristili poglede iz vseh strani.

Torej kot pri vsem drugem je tudi tukaj zelo pomembna dobra komunikacija in pravilen odnos do poročnega para!

spontano-porocno-fotografiranje (2)

Preberite še: Paketi poročne fotografije