Laser tag ali paintball?

Si že slišal kdaj za laser tag? Kaj pa za paintball? Res ni kroglic in so le laserski žarki? Kje vse se igri lahko igra? Kaj je boljša izbira? Si se kdaj v teh igrah že poizkusil? Če se ti poraja kakšno izmed zgornjih vprašanj, te vabimo, da prebereš spodnji članek, kjer vam bomo natančno opisali tako laser tag kot paintball ter ju malo primerjali.

Najmodernejša igra – laser tag

Res je, laser tag je ena izmed najmodernejših iger pri nas. Laser tag je strelska, adrenalinska igra, kjer pa ni nobenih metkov oziroma kroglic. Pri nas se uporabljajo zgolj infrardeči laserski žarki, ki jih je potrebno ciljati v senzorje igralcev nasprotne ekipe. Vsak igralec ima namreč trak s senzorji okoli glave. Ob zadetku senzorji spuščajo tako svetlobne kot tudi zvočne signale. Laserske žarke pa se strelja z repliko puške, ki je prav temu namenjena. Elektronsko repliko puške se lahko programira, kar pa upravlja naša ekipa in naredi igro še bolj zanimivo. Pa si poglejmo, kako se laser tag igra. Razdelimo vas v dve približno enakovredni ekipi, igra pa se ga lahko tako zunaj, na zunanjem poligonu, kot tudi notri, v notranji areni. V notranji areni so ovire tudi osvetljene, kar da igri še večji čar. Zmaga tista ekipa, ki največkrat zadene sovražnikovo “bazo” in/ali zadene več tujih igralcev. V ekipi je po navadi 5-6 igralcev. Igralce se spodbuja tudi k ločevanju »funkcij«, na primer: dve osebi sta v napadu (»napada«), dva branita bazo (»defenders«), ena pa pomaga tistim, ki so težki (»lovec«). Cilj je tudi čim dlje časa zadrževati nasprotnikovo bazo.

Naša klasika – paintball

Paintball je zagotovo vsem že znan, saj gre za našo »klasiko«. Je ekipni šport  oziroma igra, ki je primerna tako za ženski kot moški spol in za katerokoli starost od 7 let dalje. Pri paintball-u si resnično markiran – zadet in s tem izločen iz igre. Paintball nam daje možnost, da se počutimo tako, kot takrat, ko igramo s prijatelji, s to razliko, da takratni ‘pok, pok, pok’ sedaj nadomesti prava barvna kroglica, ki nasprotnika dejansko markira, saj ga zadene in vidi se tudi barvna sled, ko kroglica poči, na ta način pa igralec ve, da je izločen iz igre (zadet). Paintball je zagotovo adrenalinski, saj že ko si na poligonu in te skušajo zadeti, ti pa jim bežiš, dobiš adrenalin. Poleg tega moraš tudi ti biti spreten in zadeti čim več nasprotnikov ter tako pomagati tvoji ekipi do zmage. Pri paintballu se torej uporablja zaščitna maska za obraz, kombinezon, marker, armor, loader, zaščitne rokavice ter barvne kroglice. Markerji imajo domet od 40 do celo 150 metrov. Pri igri paintballa je potrebno upoštevati fair play, kar pomeni, da ko si zadet, nemudoma zapustiš igrišče in dvigneš roko, medtem pa te ostali igralci ne smejo streljati. Zaradi varnosti je pomembno, da ne streljaš preveč od blizu, poleg tega pa tudi to, da  imaš obvezno ves čas na sebi zaščitno masko za obraz. Sname se jo lahko le takrat, ko to oceni inštruktor in so vsi markerji odloženi na tleh ter varnostno zaklenjeni.

Primerjava – laser tag in paintball

Obe igri sta več kot izvrstni, se pa razlikujeta v določenih stvareh. Pri paintballu so torej kroglice, ki spuščajo barvo ob zadetku, pri laser tagu pa le laserski žarki. Posledično laserski žarki popolnoma nič ne bolijo, kroglice pa lahko začutiš, vendar ni bolečin. Obe igri lahko potekata tako zunaj kot tudi notri, v notranji areni. Prav tako se obe igri tudi prilagaja glede na starost igralcev, torej od 7 let dalje. Torej če imate radi klasiko, pridite na paintball, kjer boste občutili pravo barvno bitko. V primeru, da pa vas zanima nova tehnologija in laserji, pa vabljeni na laser tag.

V članku smo vam predstavili laser tag in paintball ter na koncu njuno primerjavo.