Zakaj so industrijski filtrirni oz. sistemi za odpraševanje pomembni za vsako vrsto proizvodnje?

O pomembnosti odsesovanja oz. filtracije se sploh zadnja leta govori ogromno, danes pa bomo pogledali, zakaj je industrijska filtracija ključnega pomena za številne proizvodne obrate in industrijske procese, ki v njih delujejo. Sistemi za odpraševanje so potrebni vse od farmacevtske in predelovalne industrije do energetske industrije, kjer je treba zaščititi specializirano opremo (vakuumske črpalke, puhala, kompresorji, generatorji itd.), da se zagotovijo maksimalni čas delovanja oz. življenjske dobe in visokokakovostni učinki.

Preverili bomo, kaj je industrijsko odsesovanje in v katerih primerih so sistemi za odsesovanje oz. sistemi za odpraševanje najbolj koristni.

Uvod

Po podatkih Agencije za varstvo okolja je zrak v stavbah in objektih običajno dva do petkrat bolj onesnažen kot zunanji zrak. Stopnja onesnaženosti zraka je lahko v industrijskih stavbah še večja, zlasti v proizvodnih obratih ali obratih za kemično predelavo. Poleg tega se lahko prenos iz proizvodnega procesa, kot so prašni delci, aerosoli oljne meglice in kondenzirani hlapi, kopiči znotraj in zunaj opreme. To hitro vodi do težav s kakovostjo postopka, vzdrževanjem opreme in varnostjo na delovnem mestu.

nederman-odsesovanje-avtomobilska-industrija

Industrijska filtracija oz. odsesovanje je izjemno pomembno v avtomobilski industriji.

Industrijska filtracija vključuje odstranjevanje onesnaženih delcev iz zraka in drugih plinov. Številni industrijski procesi zahtevajo sisteme za filtriranje in ločevanje zraka ne samo za zaščito opreme, temveč tudi oz. predvsem za zaščito delovnega okolja.

Kaj je torej namen filtracije in zakaj je filtracija pomembna za industrijsko uporabo?

Najpogostejši razlogi za uporabo filtracije so:

  • Zaščita opreme pred škodljivimi onesnaževalci
  • Odstranjevanje kontaminiranih delcev za prečiščevanje zračnih in plinskih tokov
  • Zaščita osebja in delovnega okolja
  • Ločevanje in izolacija želenega izdelka iz zračnega toka
nederman-sistemi

Primer Nedermanovega sistema za visokokakovostno odsesovanje

V nadaljevanju bomo podrobno pogledali vsakega od teh razlogov za industrijsko filtracijo.

1. Zaščita opreme pred škodljivimi onesnaževalci

Kontaminirani delci, ki so prisotni med vsakim proizvodnim postopkom, lahko zelo škodujejo opremi. Ena najpomembnejših vlog industrijske filtracije je zajemanje in odstranjevanje teh onesnaževalcev ter njihovo zadrževanje za pravilno odsesovanje in odstranjevanje. Sistemi za odpraševanje so tu nujno potrebni.

Na primer, vakuumske črpalke se pogosto uporabljajo v farmacevtski proizvodnji za odstranjevanje vlage iz izdelka in ustvarjanje praškaste snovi. Med tem postopkom se lahko delci vlage in / ali prahu sprostijo v zračni tok, ki teče v vakuumsko črpalko. Ta ostanek lahko sčasoma zamaši opremo in poškoduje vrteče se komponente. V tem primeru bi za zaščito vakuumske črpalke pred tekočinami in delci uporabili ločevalnik tekočine in filter za delce.

odsesovalnee-naprave-v-Liquid_Konckout_Pots

Sistem odsesovanja v proizvodnji Liquid Knockout Pots (VIR 1)

V bolj ekstremnih aplikacijah lahko proizvodni postopek oddaja nevarne aerosole in hlape, ki lahko vodijo do okvare vakuumske črpalke – ali celo do zgorevanja, odvisno od kemične spojine (spojin). Zato mora industrijski sesalec za odsesovanje zraka odstraniti te škodljive stranske proizvode, da bo oprema zagotovo delovala. V tem primeru bi uporabili filter za kondenzacijo hlapov, da bi zagotovili kondenzacijo in učinkovito odstranjevanje škodljivih hlapov.

2. Odstranjevanje kontaminiranih delcev za prečiščevanje zračnih in plinskih tokov

Industrijska filtracija je ključnega pomena pri industrijski proizvodnji, vključno s pnevmatskim transportom, proizvodnjo aditivov in zbiranjem odlagališč. Pomaga pri ohranjanju svežega zraka in plina brez onesnaževalcev med delovanjem, kar zagotavlja čistost procesnih izhodov.

Filtracija zraka in plina mora biti temeljita in merljiva, da se zagotovi odstranjevanje škodljivih ali neželenih onesnaževalcev. Rezultati za številne procese v industrijski proizvodnji morajo biti čisti in jasni; kakršna koli manjša odstopanja v ravni onesnaževanja lahko povzročijo neuporabne izdelke.

Pogosta težava, ki se pojavi pri izdelavi plastičnih delov, je pojav prašnih delcev v končnem izdelku. Skozi postopek, imenovan pnevmatski transport, puhalo s pomočjo zraka pod tlakom premakne surove plastične pelete ali prah iz skladišča v kos proizvodne opreme, kot je stroj za brizganje. Puhalo potegne zrak iz okolice in ga nato stisne, da potisne surove plastične materiale skozi cevi za prenos. Pogosto lahko delci prahu v zraku v sesalnem zunanjem zraku zavrnejo celotne serije. V tej aplikaciji bi za zaščito tlačnega puhala uporabili vhodni zračni filter ali kombinirani vhodni zračni filter in dušilec zvoka.

raziskava-delovno-mesto

Raziskava ki kaže, kaj je najbolj pomembno na delovnem mestu (VIR 2)

3. Zaščita osebja in delovnega okolja

Nedavna študija je ugotovila, da kakovost zraka najbolj vpliva na splošno počutje zaposlenih. Glede na poročilo, ki sta ga objavila ameriška Nacionalna medicinska knjižnica in Nacionalni inštitut za zdravje, lahko močno onesnaženje zraka upočasni produktivnost in zmanjša proizvodnjo. Raziskave so pokazale, da so industrije s čistejšo kakovostjo zraka imele višjo stopnjo produktivnosti svojih delavcev. Prava odsesovalna naprava torej ni nujna samo za zaščito opreme, temveč tudi bistvena za varnost in produktivnost zaposlenih ter nenazadnje varno delovno okolje.

Oljna meglica lahko na primer uhaja iz vakuumskih črpalk, podmazanih z oljem, ki delujejo na proizvodnih tleh. Tudi z notranjim ločevalnikom, ki ga zagotavlja OEM vakuumske črpalke, in pod določenimi pogoji lahko vakuumska črpalka, zaprta z oljem, sprosti presežek oljne megle skozi izpušni priključek. Ta megla lahko povzroči neprijeten vonj, izpuščena olja pa lahko ustvarijo spolzke površine in povzročijo nepotrebne nevarnosti za zdravje.

Poleg ustvarjanja neprijetnega in nevarnega delovnega okolja lahko čezmerne emisije oljne meglice vplivajo na čistost samega objekta in povzročijo onesnaženje surovin in izhodnih proizvodov.

V tem primeru je mogoče za odstranjevanje onesnaženja iz izpušnih odprtin, ki ohranjata delovno okolje varno in čisto, uporabiti odstranjevalec oljne megle za poliranje ali filter z aktivnim ogljem.

4. Ločevanje in izolacija želenega izdelka iz zračnega toka

Številni vakuumski proizvodni procesi zahtevajo zelo učinkovito ločevanje trdnih snovi, tekočin in hlapov. To ni samo za pravilno delovanje sistemov, temveč tudi za zajemanje dragocenih procesnih izhodov in zmanjševanje odpadkov. To je mogoče doseči z uporabo posebnih izdelkov / sistemov za filtriranje in ločevanje, ki ločujejo izdelek od zraka / plina v vakuumskih pogojih.

Ti sistemi za odpraševanje se uporabljajo za ločevanje posebnih hlapov, tekočin ali trdnih snovi iz zračnega toka, ki se prenaša iz proizvodnega procesa.

zadovoljen-delavec

Dober delavec je zadovoljen delavec.

Za nekatere panoge je to ključni del proizvodnega procesa. Na primer, proizvajalci eteričnih olj morajo skrbno izvleči in izolirati posebne kemične spojine v vakuumu, da ustvarijo uporaben izdelek.

Za to vrsto obdelave so potrebni specializirani vakuumski ločevalniki hladnih lovilcev. Hladna past uporablja hladen medij, kot je tekoči dušik, da zagotovi zelo hladno površino, kjer se hlapi eteričnega olja v vakuumskih pogojih lahko kondenzirajo v tekočo obliko. Fizične lastnosti spojine in količina izdelka, ki ga je treba ločiti, pomembno vplivata na končno zasnovo, ki ga ima centralni sesalni sistem.

5. Najbolj pogosti sistemi za odpraševanje

Čeprav imajo filtracijski sistemi koristi skoraj vse panoge, je spodaj nekaj najpogostejših aplikacij:

  • Medicinski, farmacevtski in zobni vakuumski in stisnjeni zrak.
  • Odstranjevanje oljne meglice iz izpušnih plinov ali izpustov vakuumskih črpalk.
  • Odstranjevanje oljne meglice iz odprtin vrtljive opreme: turbine, kompresorji, sistemi mazalnega olja, ščitniki sklopke in menjalniki
  • Prezračevanje bloka motorja: Zaščitite okolico z zajemom hlapov oljne meglice, ki jih ustvarjajo batni motorji in
  • Industrijski procesi z uporabo vakuumskih črpalk in puhal: pnevmatski transport, čiščenje odpadne vode, odplinjevanje jekla, nanašanje kemičnih hlapov (CVD), CNC usmerjanje.
  • Odzračevalniki hidravličnih rezervoarjev

Zaključek

Industrijski sistemi za filtriranje zraka so potrebni za zajemanje običajnih onesnaževal in tako pomagajo zagotoviti celovitost in varnost izdelkov v proizvodnih okoljih. Sistemi za filtriranje so prav tako bistveni za zaščito procesne opreme ter optimizacijo delovanja in zmogljivosti.

Sistemi za odpraševanje, ki jih najdete pri SQS, so vrhunski izdelki podjetja Nederman, vključno z industrijskimi vakuumskimi filtri, lovilci, dušilci filtrov in odstranjevalci oljne meglice za skoraj vse vrste industrijskih aplikacij filtracije zraka. Naš cilj je zagotoviti industrijske filtracijske sisteme, ki podpirajo varno, čisto in učinkovito delovno mesto. Ponujamo široko paleto filtrov in sistemov, ki jih lahko prilagodimo za posebne stroje in aplikacije.

VIR (1) Solberg

VIR (2) View.com