Na kaj je potrebno paziti, da bo TIG varjenje aluminija kar se da optimalno?

 

Morda že poznate videz odličnega aluminijastega zvara. Usposobljeni varilci po vsem svetu zelo uspešno uporabljajo varjenje aluminija v avtomobilski, vesoljski in gradbeni industriji. Morda ste že slišali, da se lahko učenje varjenja aluminija izkaže za izziv, če se tega lotevate na slepo. Toda kaj potrebujete za TIG varjenje aluminija? Ali bi morali uporabljati drug varilni aparat, kot ga uporabljate ta trenutek? Kaj je del celotnega postopka varjenja aluminija?

V tem prispevku predstavimo osnovne smernice in osnovne strojne zahteve za varjenje aluminija, ki jih potrebujete za doseganje visokokakovostnega varjenja aluminija z uporabo postopka TIG (varjenje z volframovim inertnim plinom). Učenje varjenja aluminijastega osnovnega materiala je lahko na začetku izziv – številni vidiki varjenja aluminija lahko zmedejo začetnika, ki šele začenja. Upamo, da vam bodo smernice za varjenje za začetnike pomagale premagati nekatere skrbi.

TIG varilni aparati – nastavitev AC proti DC

Uporaba prave nastavitve za varjenje aluminija je ključnega pomena. Če želite doseči ustrezen zvar na aluminiju, bodo najboljša izbira kakovostni TIG varilni aparati z izmeničnim tokom. AC se nanaša na tako imenovani “izmenični tok”, kar je v neposrednem nasprotju z enosmernim ali “enosmernim tokom”. Oprema za varjenje aluminija, ki podpira izmenični tok, ima prednost pred enosmernim, ker ima izmenični tok pozitiven polciklični učinek, ki lahko zagotovi čistilno delovanje, medtem ko negativni polciklični zagotavlja preboj. Ko se učite variti aluminij, so zmožnosti za čiščenje in prodiranje, kot jih imajo AC TIG varilni aparati najboljši način za zagotavljanje čudovitih zvarov.

TIG varilni aparati

Največja prednost varjenja aluminija izmenično

Ko se učimo variti aluminij, je ključnega pomena, da se zavedamo, da aluminij za kakovosten zvar potrebuje sorazmerno višje temperature. Zato boste kmalu ugotovili, da se ti stroji pogosteje uporabljajo pri postopku varjenja aluminija zaradi svoje preprostosti v primerjavi z varilci MIG. Ker je varjenje z izmeničnim tokom najboljši vir napajanja za varilne aparate TIG, je večina aluminijastih izdelkov proizvedenih z varjenjem z izmeničnim tokom.

AC zagotavlja nadzor ravnotežja v opremi za TIG varjenje aluminija

Pred sedemdesetimi leti je bil negativni in pozitivni polciklični izmenični tok preprost pristop 50/50. Sodobna oprema za varjenje aluminija zdaj uporablja tisto, kar je znano kot nadzor ravnotežja za bolj poenostavljen pristop k ustvarjanju idealnega obloka za vse aplikacije.

Za TIG varjenje aluminija so aparati, ki podpirajo izmenični tok in imajo nadzor ravnotežja, bistvenega pomena za lažje dela z boljšimi rezultati.

Pri uporabi izmeničnega toka pride do nihanja med pozitivnim in negativnim polom zelo hitro. Izraz “izmenični tok” se nanaša na to spremembo toka elektronov – nekaj, kar se ne zgodi z enosmernim tokom. Kot že omenjeno, ko uporabljate opremo za varjenje aluminija z izmeničnim tokom, morate nadzorovati ravnotežje med polarnostmi. Delovanje gorilnika TIG na polnem ravnotežju DCEP (pozitivna elektroda z enosmernim tokom) bo uničilo volframovo elektrodo in morda tudi gorilnik. DCEP daje veliko toplote v gorilnik in volfram, medtem ko DCEN (negativni tok elektrode z enosmernim tokom) daje toploto obdelovancu.

Na spletu si lahko ogledate številne koristne napotke za optimalno TIG varjenje aluminija

Pomembnost nadzora ravnotežja

Iz tega razloga moramo biti sposobni močno uravnotežiti polarnost na stran DCEN. Običajno bo to v povprečju približno 70 %. Vendar pa obstajajo izjeme – na primer oksidiran ali umazan osnovni material. Če delate s to vrsto materiala, je bistvenega pomena, da imate zmožnosti za prilagoditev ravnotežja bolj na stran DCEP, kar omogoča, da se čistilno dejanje izvede na obdelovancu. Svetujemo uporabo TIG varilnih aparatov z vgrajenim nadzorom ravnotežja, ki delujejo brezhibno. Zaradi tega je TIG varjenje aluminija za začetnike lažje. Nadzor ravnovesja je tako mogoče prilagoditi od 30 % do 70 %, odvisno od potreb po čiščenju.