Koristni napotki, ko se odločate za nakup varilnega aparata (nubia 3)

Ena najpogostejših stvari, s katero se soočajo varilci, je vsekakor nakup varilnega aparata. Običajno niso povsem prepričani, kateri varilni aparat je najboljši za njihove potrebe. Zato vam v prispevku podamo nekaj koristnih nasvetov, na podlagi katerih bo izbira lažja.

Material, ki ga želite variti

Vedno naj bo prvo in najpomembnejše vprašanje, kaj varite? Poznati morate material, debelino in obliko. Poleg tega pa vam bo tudi obseg dela, ki ga je treba opraviti, v pomoč pri izbiri aparata. Če želite opraviti veliko varjenja v kratkem času, je naprava MIG odgovor na vaše želje. To pa ima višjo ceno, zato je morda MMA varilni aparat najboljša rešitev za vas, saj je, čeprav morda deluje nekoliko počasneje kot MIG aparat, cenovno ugodnejši.

mma varilni aparat

Številni vrhunski proizvajalci lahko svojim strankam svetujejo glede na želeni rezultat posameznika. Izdelke lahko prilagodijo glede na vaše potrebe po varjenju, ne glede na to, ali gre za komercialno ali osebno uporabo in ne glede na to, ali ste izkušen varilec ali začetnik. Hkrati tudi upoštevajo časovne in stroškovne omejitve. Obrnite se na njih, da vam pomagajo prepoznati vaše potrebe.

Industrijska ali proizvodna uporaba?

Različni aparati so primerni za različne industrije. Hobi varilci lahko uporabljajo MMA aparate, ki so zelo stroškovno učinkoviti, medtem ko so MIG varilni aparati idealni za težko industrijo, saj jih je mogoče uporabiti za varjenje debelejših kovin. Hkrati pa so veliko hitrejši, kar vodi do časovne optimizacije. Po drugi strani pa je varjenje TIG lahko težavno, a če je pravilno izvedeno, ostane čistejši in bolj estetski zvar. Različni rezultati zahtevajo različna orodja, zato bodite pazljivi pri izbiri.

Različne metode varjenja

Različni načini varjenja vodijo do različnih rezultatov. Smiselno je, da se najprej odločite, kateri postopek je najprimernejši za delo, potem pa preverite, kateri kos opreme bi bil najprimernejši za opravljanje dela. Preberite tudi kakšen forum, kjer delijo strokovno znanje o prednostih in slabostih vsakega postopka ter o tem, kje se nahajajo na lestvici med stroški in kakovostjo. To vam omogoča, da sprejmete odločitev na podlagi vseh informacij.

Razpoložljivost stisnjenih plinov

Različni varilni aparati za delovanje uporabljajo različne pline. Nekateri običajni stisnjeni plini, ki se uporabljajo za napajanje varilnih aparatov, vključujejo kisik, ogljikov dioksid in argon. Preden se torej odločite za varilni aparat, se prepričajte, da imate enostaven dostop do zahtevanega plina. Na primer, če argon ni lahko dostopen ali je drag, potem nakup varilnega aparata, ki deluje z argonom, ni pametna izbira. Druga možnost je, da se odločite za brezplinske varilne stroje, kot je obločni varilnik s polnjenim jedrom.

nakup varilnega aparata - vrste plinov

Pline lahko izberete tudi na podlagi razpredelnic, kot je spodnja (VIR 1)

Ali izdelujete izdelek nadzorovane kakovosti?

Če varite izdelek, ki ga bo treba oceniti s strogim nadzorom kakovosti, potem potrebujete aparat, ki proizvaja zvar najvišje kakovosti. Še več, morda opravljate dela, ki zahtevajo sposobnost umerjanja stroja. Preverite, kateri aparat vam bo dal potrebno prilagodljivost za proizvodnjo izdelka z rezultati visokega kalibra, ki jih želite. To lahko posledično pomeni višjo ceno, vendar pa bo aparata zagotovil, da ima vaš aparat vse možnosti prilagajanja, ki jih potrebujete.

VIR (1) The fabricator