Kaj prinašata hiter razvoj interneta in visokotehnološka internetna televizija – IPTV

Kaj prinašata hiter razvoj interneta in visokotehnološka internetna televizija – IPTV

Doba interneta in pametnih naprav je popolnoma spremenila način življenja ljudi. Prinesla pa je tudi veliko težav in nove izzive. Svet se je popolnoma spremenil, ker televizija ni več le televizija. Televizija je le ena od možnosti, ki jih sodobni televizijski sistemi ponujajo. Ena izmed teh možnosti je visokotehnološka internetna televizija – IPTV.

Kaj prinašata hiter razvoj interneta in visokotehnološka internetna televizija – IPTV

Televizija in internet sedaj sodita v isti komunikacijski sektor. Vsakdo lahko dostopa in spremlja vsebine preko interneta in na pametnih napravah. Velika sprememba je tudi v tem, da so lahko ljudje, dokler ni na tržišče prišla visoko tehnološka televizija – IPTV, spremljali, kar jim je pač bilo na voljo na rednem sporedu ponudnikov. Sedaj pa vsakdo izbira med vsebinami na internetu in si ogleda, kar želi.

visokotehnološka internetna televizija - IPTV

Kaj prinašata hiter razvoj interneta in visokotehnološka internetna televizija – IPTV?

Tržišče je preplavljeno tudi z lažnimi informacijami in vsebinami, ki niso resnične. Takšne informacije so razpršene po socialnih omrežjih in spletnih straneh. Vse to pa zato, da bi avtorji pritegnili pozornost in bi jim to prineslo zaslužek. Kar pa je seveda protizakonito.

Internet odpira številna vprašanja v zvezi z varnostjo, zasebnostjo in neprimernimi vsebinami. Ogromno različnih vsebin je na voljo na internetu brezplačno in na voljo za prenos. Praktično je na voljo vse, kar si zaželimo. Veliko tega krši številne pravice, ljudje pa imajo vedno manj oziroma nimajo več zasebnosti.

Septembra lani je bil izdan vodnik po tem področju. Osnovno sporočilo vodnika pa je, da je vse, kar je nezakonito “offline”, nezakonito tudi “online”. V vodniku so zapisana tudi navodila spletnim platformam o tem, kako se lahko borijo proti nezakonitim spletnim vsebinam in proti nedovoljenemu deljenju vsebin, povezanih z avtorskimi pravicami.

Zdaj lahko tudi na svojem mobilnem telefonu ali tabličnem računalniku gledamo televizijo. Zaradi velikih sprememb na internetu, s prihodom  YouTube-a (1) in drugih internetnih storitev, so se tradicionalni izvajalci televizije znašli v težkem položaju.

Hkrati s tem pa nezadržno raste tudi trg plačljive televizije – PayTV (2). Globalni akterji spreminjajo poslovne modele. Soočamo se s svetovno konkurenco, v kateri imajo tudi največji “igralci” težave na vseh področjih.