Kako lahko izboljšam SEO optimizacijo svoje spletne strani

V tem zapisu so za vse tiste, ki vas zanima SEO optimizacija, objavljeni odgovori na nekatera najbolj pogosta vprašanja, predvsem, ko gre za iskanje odgovorov kako lahko izboljšate SEO optimizacijo svojih spletnih strani.

Podrobneje je v objavi, v nadaljevanju, pojasnjeno ali je wordpress SEO pravilom prijazna CMS spletna platforma, ali je WIX spletna platforma primerna za optimizacijo spletnih strani, kateri CMS sistem je najbolj primeren za SEO optimizacijo trgovin in strani ter tudi odgovor na pogosto postavljeno vprašanje ali lahko Google plačamo, da vašo spletno stran uvrsti višje v iskalniku.

Vse korake, ki jih sicer zajema spletna optimizacija, boste podorbno opisane, našli na povezavi.

Kaj boste našli v tej objavi…

Pri izboljševanju SEO optimizacije svojih spletnih strani, zelo koristi, če ste seznanjeni z vsemi SEO izrazi, ki jih pri spletni optimizaciji, uporabljajo SEO strokovnjaki. 4 najbolj pogosti SEO izrazi, ki se pri spletni optimizaciji, prepogosto prepovršno upoštevajo, so opisani na povezavi.

Ali je WordPress primerna CMS platforma za SEO optimizacijo strani?

Tisti, ki želijo staviti na izboljšanje SEO optimizacije svojih spletnih strani, v največji meri stavijo na WordPress, saj je WordPress ne samo odprto kodna spletna platforma, ki omogoča tudi brezplačno uporabo številnih vtičnikov, ki pomagajo pri SEO optimizaciji, ampak tudi platforma, ki je SEO prijazna, saj z vsako novo posodobitvijo WordPressa, uporabniki dobijo tudi vsako novo in sprotno sledenje vsem aktualnim SEO smernicam za boljše in višje uvrščanje spletnih strani, na Googlu.

Dokaz, da je WordPress CMS platforma ustrezna za SEO optimizacijo spletnih strani, se skriva v tem, da je kar cca. 70% vseh spletnih strani, postavljenih v WordPressu, nedvomno pa je veliko med njimi, tudi takšnih, ki so na iskalniku Google, uvrščena na najvišja mesta.

Po eni izmed raziskav ((vir Technorati) je kar 48% vseh top 100 uvrščenih spletnih strani na Googlu, postavljenih na WordPress platformi, od teh jih 39% gostuje na neodvisnih strežnikih, 9% pa celo na WordPress hostingu.

Od tod tudi podatek o tem, da npr. brezplačni vtičnik za SEO optimizacijo, v WordPressu, uporablja kar krepko čez 1 milijon uporabnikov.

wordpress seo optimizacija

Več: Kako narediti spletno stran z WordPress

Ali je WIX platforma primerna za SEO optimizacijo?

Spletna platforma WIX je podobno, kot WordPress, postala priljubljena za postavljanje spletnih strani predvsem zaradi tega, ker je brezplačna, omogoča pa postavitev interetnih strani tudi tistim, ki se sicer na računalniško programiranje in kodiranje ne spoznajo.

Postavljanje spletnih strani v Wix-u je enostavno, je pa res, da do nedavnega spletne strani v Wix-u niso zasledovale aktualne SEO smernice.

V zadnjem času se je to na WIx-u spremenilo, tako, da tudi SEO optimizacija na WIX-u postavljenih spletnih strani, omogoča, da uredite npr. SEO naslov, meta opis, url naslov opremite s ključnimi besedami, strukturirate podatke v obliki schema mark up, urejate redirekte, hkrati pa je po novem mogoče wix spletne strani, integrirati tudi z Google Search konzolo, urejati robots.txt datoteko, kanonične oznake, optimizirati slike, pohitriti strani z amp tehnologijo, izboljšati strani s prikazom v mobilnim napravam prijazni obliki in še in še.

Vse podrobnosti o možnostih izboljšav SEO optimizacije wix spletnih strani, najdete tu.

Katere platforme so najbolj primerne za SEO optimizacijo strani?

Kot rečeno že v prvem poglavju je platform, ki zasledujejo aktualne SEO smernice, danes na trgu že ogromno, zraven WordPressa, pa je za SEO optimizacijo in predvsem za t.i. e commerce SEO, pogosto uporabljane platforme še Shopify, Prestashop, MODX, Magento, ipd…

Iskanje najbolj primerne platforme za SEO optimizacijo naj ne bo vezano zgolj na iskanje priložnosti, ki jih iz vidika SEO optimizacije, ponuja posamezna platforma, temveč predvsem tudi iz tega, da platforma omogoča na stroškovno učinkovit in enostaven način urednikom in ostalim upravljalcem spletnih vsebin (npr. shop managerjem, avtorjem blog zapisov, itd…), hitro urejanje spletnih vsebin in s tem učinkovito doseganje njihovih marketinških ciljev.

Dokaz, da tudi custom made CMS platforme lahko vrhunsko izvajajo SEO optimizacijo, na svojih spletnih straneh, so SEO optimizacijski dosežki (uvrstitve spletne strani ebonitete.si) na prvo stran Googla. Preprosto vtipkajte v Google ključno besedo bonitete in preverite na katerem mestu se nahaja spletna stran ebonitete.si na Googlu.

Ali lahko Googlu plačate zato, da vašo spletno stran uvrsti višje v iskalnik?

Kratek odgovor je ne, vsaj kar se tiče uvrstitev med t.i. organskimi prikazi spletnih strani na Googlu. Pri plačanih oglasih (t.i. Google Ads) pa tako ali tako Googlu plačate, da vašo spletno stran prikaže na prvi strani iskalnika.

Doseči prve pozicije med organskimi/imenovanimi tudi neplačanimi prikazi na Googlu, v prvi vrsti, pove že beseda sama, da se vrhnja mesta med organskimi prikazi na Googlu, ne dosegajo s plačilom Googlu.

Primer kako počasi napreduje uvrstitev spletne trgovine Pohištvo123.si, z njihovo ponudbo dnevnih regalov, proti prvi strani Googla, nazorno prikazuje spodnja slika.

Na sliki je prikazan mesečni napredek spletne trgovine Pohištvo123.si z regali na prvo stran Googla:

seo optimizacija regali

Med Google Ads oglasi je zgodba drugačna. Tukaj podjetja od Googla zakupujejo ključne besede, preko katerih so njihove spletne strani, urvščane v iskalniku na prvo stran, je pa tudi na tem področju t.i. konkurenca, ki med plačanimi oglasi na vrh postavlja tiste, ki so pripravljeni odšteti več in hkrati tiste, ki imajo najbolj kakovostno izdelane svoje spletne vsebine ter oglase.

Preberite še: Najbolj priljubljeni digitalni kanali za učinkovito oglaševanje podjetij na spletu

Optimizacija spletne trgovine
SEO strokovnjak
Izboljšava SEO optimizacije spletne strani
SEO izrazi
Kaj je SEO (primer)
Marketing spletnih strani

Dodatne informacije in namigi:

  • če vas zanima izboljšava SEO optimizaciej vaših spletnih strani, ni odvečen namig, da v svoji panogi sledite spletnim stranem, ki imajo SEO optimizacijo urejeno že perfektno. Če ste npr. v panogi otroških igrač, oblačil, rolerjev, skirojev, otroških postelj in otroških avtosedežev, definitivno preglejte kako je izvajana SEO optimizacija na spletni strani Pikapolonica.si. Ne bo vam žal :).

Viri:

1 – WordPress stats SEO